Voedingsadvies

VOEDINGSADVIES

Ik ben ook gediplomeerd voedingsdeskundige. Dit ben ik geworden, omdat ik in mijn werk als puppycoach en gedragstherapeut regelmatig vragen of situaties tegenkom, waarbij voeding een rol speelt. Voeding is van grote invloed op de groei, het herstel en het welzijn van honden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Zo merk je zelf dat wanneer je stress ondervindt, ook vaak last hebt van je buik. En als je last hebt van je buik, heeft dat behoorlijk invloed op hoe je verder in je vel zit. Dat is bij honden niet anders.


Heel veel honden krijgen wel kwalitatief goede voeding, maar niet zozeer automatisch bij hen pássende voeding. Heb jij bijvoorbeeld weleens gekeken naar het percentage eiwit en vet in de voeding van jouw hond? Kijk jij naar de calorische waarde van de voeding? Geef je wel de juiste hoeveelheid voer? Ik help je hier graag mee.


Heeft jouw hond vage klachten, zoals bijvoorbeeld terugkerende oorontsteking, regelmatig braken, onrustig gedrag, onregelmatige ontlasting of vermoed je dat jouw hond allergisch is? Is het lastig om je hond op gewicht te krijgen of houden? Heb je al van alles geprobeerd met voeding, maar verbetert de situatie niet? Of is jouw hond ziek en zoek je voeding, die kan ondersteunen?

"Voor élke hond is passende voeding belangrijk."

Weet je niet hoe en waar je moet zoeken naar de juiste voeding voor je hond? Er is ook zoveel keuze tegenwoordig! Als voedingsdeskundige onderzoek ik de klachten van jouw hond en adviseer ik passende voeding. Hierbij houd ik rekening met de leeftijd, grootte, raskenmerken en activiteiten van jouw hond, maar ook met jouw voorkeuren en budget.


Voor élke hond is passende voeding belangrijk. Wil jij ervan verzekerd zijn, dat je je hond de juiste, passende voeding geeft? Ik geef voedingsadviezen voor honden van alle leeftijden met klachten, maar ook voor pups, jonge opgroeiende honden, gezonde volwassen honden en de ouder wordende hond, oftewel de senior hond. 

SELECTIE VAN DE JUISTE VOEDING

Als je op het internet zoekt naar informatie over hondenvoeding, kom je allerlei meningen tegen die worden verkondigd als feiten. Voerproducenten strooien bovendien met gezondheidsclaims en mooie marketingzinnen. Wat is daarvan waar? Hoe kies je de geschikte voeding voor je hond? Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Voer je:

  • Met of zonder graan?
  • Brokken of vers vlees?
  • Krokante of geperste brok?
  • Wel of geen blikvoer?
  • Welk merk en welke eiwitbron?
  • Supermarktvoeding of voeding uit de dierenspeciaalzaak?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Over hondenvoeding bestaan veel onduidelijkheden en misverstanden en er worden aannames gedaan, die niet op de waarheid berusten.


Of het nu gaat om brokken, blikvoeding, KVV of BARF, er is niet één beste manier van voeren. Elke hond is anders en elke situatie is anders. Ik bekijk iedere hond apart om voor hem of haar de best passende voeding te adviseren. Bovendien houd ik daarbij rekening met de voorkeur en (on-)mogelijkheden van jou, als eigenaar. Ik werk niet samen met een merk of een producent en geef dus onafhankelijk advies.


Goede hondenvoeding bestaat uit vijf soorten voedingstoffen: eiwitten, koolhydraten, vetten en vitaminen en mineralen. De juiste verhouding tussen voedingsstoffen is van grote invloed op een goede gezondheid, groei en herstel. Vooral bij pups is dat belangrijk, maar ook voor je volwassen hond moet de voeding passend zijn. De juiste balans tussen deze voedingsstoffen is per individuele hond verschillend.

PASSENDE VOEDING MAAKT HET VERSCHIL

Herken je één of meer van bovenstaande klachten? Dan kan voeding een groot verschil maken! Afhankelijk van het probleem, adviseer ik passende voeding voor jouw hond. De juiste voeding kan het welzijn van je hond verbeteren, problemen oplossen of symptomen verminderen. De lijst is niet compleet, dus ook als er andere klachten zijn kan ik je helpen.

Belangrijke informatie, wanneer jouw hond ziek is:

Graag wil ik erop wijzen, dat ik GEEN dierenarts ben. Ik stel geen diagnoses. Wanneer ik vermoed dat er een (nog niet gediagnostiseerde) medische oorzaak is voor het (voedings-)probleem van jouw hond, dan zal ik je altijd naar je dierenarts verwijzen. Voedingsadviezen ter behandeling of ondersteuning van (chronische) ziekte gaan in overleg met jouw dierenarts. Ook wanneer de dierenarts een bepaald dieet aanraadt, begeleid ik je graag - in samenwerking met de behandelend arts - om jouw hond op de juiste manier te ondersteunen.

UITGEBALANCEERDE VOEDING IS BELANGRIJK IN ELKE LEEFTIJDSFASE

Of het nu gaat om je pup, je gezonde, opgroeiende hond of je ouder wordende hond, de voedingsbehoefte in de verschillende levensfasen van jouw hond is anders. Daarom is het verstandig om te kijken welke voeding het beste past bij jouw hond in zijn huidige levensfase.


Heb jij een pup en wil je weten welke voeding het beste past bij jouw pup? Pups moeten nog groeien, helemaal 'opgebouwd' worden en daarvoor hebben ze goede voeding nodig. Voeding waarin voldoende zit om goed te groeien, maar ook waardoor ze niet té snel groeien. Veel eigenaren willen graag weten of de voeding die ze meegekregen hebben van de fokker, de juiste keuze is voor hun pup. Of naar welke voeding je het beste kunt overstappen, zodra je je pup in huis hebt. En wanneer kan je pup over kan naar volwassen voer? En naar welk voer dan?

"De voedingsbehoefte is in elke levensfase van jouw hond anders."

Of wil je voor jouw volwassen, gezonde hond weten of zijn huidige voeding passend is? Of overstappen naar een ander soort voeding, maar weet je niet welke keuze je moet maken? Ik kijk met je mee en geef advies, passend bij jouw hond en jouw situatie.


Heb jij een ouder wordende hond en wil je weten of de voeding van jouw senior hond nog passend is? Naast een senioren check-up bij de dierenarts, is het onder de loep nemen van de voeding verstandig. Je hond wordt namelijk een dagje ouder, krijgt hij steeds meer grijze haren en alles gaat in een wat langzamer tempo dan vroeger. Vaak worden klachten als artrose, stijfheid, gebrek aan energie en een slechte vacht afgedaan als ‘hij wordt nu eenmaal ouder', maar wist je dat er met voeding en verschillende maatregelen nog veel verbetering te behalen is? Als een hond ouder wordt, verandert niet alleen de buitenkant, maar ook van binnen vinden er veranderingen plaats. Zo worden bepaalde voedingsstoffen minder goed opgenomen. Het aanpassen van voeding of het toedienen van supplementen kan al veel verschil maken.

WAT HOUDT EEN VOEDINGSCONSULT IN?

  • Een uitgebreide vragenlijst
  • Een voedingsconsult bij jou thuis van 1 uur
  • Een anamnese en ik bekijk je hond
  • Aansluitend krijg je voedingsadvies en een handig 'boodschappenlijstje' per e-mail


Wanneer je een voedingsconsult aanvraagt, krijg je van mij eerst een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. Na het invullen, stuur je deze aan mij terug en plannen we een afspraak in. Tijdens dit consult bespreken we de lijst en gaan we verder in op jouw specifieke hulpvraag. Als voedingsdeskundige kijk ik naar de totale hond. Ik ga vanuit diverse gezichtspunten op zoek naar de best passende voeding voor jouw hond. Ik bekijk niet alleen de huidige voeding, maar ik bekijk ook jouw hond. Ik kijk naar het gebit, de huid, de vacht, de oren en ogen, op zoek naar aanwijzingen voor het eventuele onderliggende probleem. Indien nodig, stuur ik je eerst naar een dierenarts of specialist, om mogelijke gezondheidsproblemen te bevestigen en/of te behandelen. Na het voedingsconsult én wanneer eventuele problemen behandeld of verholpen zijn, ontvang je van mij een schriftelijk voedingsadvies. In sommige gevallen is een eenmalig advies voldoende, terwijl we in andere gevallen een langduriger traject ingaan om de juiste voeding voor je hond te kiezen.

TARIEF

De prijs voor een voedingsconsult is € 75,00*


* Hondenrondje is gevestigd in Apeldoorn. Voor consulten buiten Apeldoorn komen hier nog reiskosten bij van € 0,35 per kilometer, gebaseerd op mijn navigatiesysteem. Voor grote afstanden reken ik ook reistijdvergoeding en wordt er een aanbetaling gedaan.

Een voedingsconsult aanvragen? Vul dan hieronder het aanvraagformulier in.

VOEDINGSCONSULT AANVRAGEN

 
 
 
 
 
Mijn pup
Mijn hond met klachten
Mijn jonge, opgroeiende hond
Mijn gezonde volwassen hond
Mijn senior hond