BLOG
14.12.2018
Hoe overleef ik een uitlaatservice?
Een hondenuitlaatservice… de één vindt het hartstikke leuk, de ander gruwelt ervan. Misschien vind jij het er prachtig uitzien, al die honden bij elkaar en speelt jouw hond even lekker met een andere hond uit de groep. Maar misschien vind je het juist wel een verschrikking om zo’n grote groep tegen te komen, lijkt het je onverantwoord en is jouw hond ontzettend bang en baal je ervan om een uitlaatservice tegen te komen.
Ze zijn er en voor veel mensen is het een uitkomst. Ze maken graag gebruik van zo’n uitlaatservice. Als jij er geen probleem mee hebt om ze tegen te komen is dat prettig, maar wat nu als jij het vervelend vindt? Of jijzelf niet, maar jouw hond kan er niet mee omgaan? Wat dan? Hoe overleef je dan zo’n uitlaatservice?
De ene uitlaatservice kiest ervoor om met weinig honden te lopen, de ander heeft er tien of meer bij zich. Dat laatste lijkt erg veel, maar soms kun je beter een gróte groep rustige en sociale honden tegenkomen, dan een kleine groep waarin minder sociale honden zitten. De eigenaar van een uitlaatservice zit niet op ‘gedoe’ met andere mensen en honden te wachten en zal de groepen zo samenstellen, dat er prettig mee te wandelen is. Ongeacht de grootte van de groep.
Natuurlijk is er verschil in uitlaatservices. Er zijn er die heel veel rekening houden met de andere wandelaars en hun honden, maar er zijn er ook die hun honden gewoon hun gang laten gaan en niet opletten of een andere hond signalen geeft dat de groep hem angst aanjaagt. Wanneer je daar dan wat van zegt, kan er nog discussie ontstaan ook. Niet leuk.
WAT VINDT JOUW HOND FIJN?
Honden zijn er in allerlei soorten en maten en ook met allerlei verschillende gedragingen. De bepalende factoren bij de ontwikkeling van het gedrag van honden zijn voor 20% de genetische aanleg, voor 5% de lichamelijke invloeden en voor 75% hun leerervaringen. Dat houdt in, dat het meeste gedrag ontstaat door wat een hond meemaakt vanaf zijn geboorte, door zijn leerervaringen. Dat zijn een heleboel normale ervaringen (waar een hond een echte, normale hond van wordt), maar een pup/hond maakt ook weleens eens iets mee in zijn leven waar hij bijvoorbeeld erg van schrikt en daar dan een angst voor houdt. De ene hond zal ervoor willen vluchten (flight/flee), een ander gaat juist de strijd aan (fight) en weer een ander wil zich in een enge situatie liever niet meer bewegen (freeze). Een hond bedenkt niet van tevoren hoe hij zich zal gaan gedragen. Hij doet op dat moment wat hij denkt dat nodig is.
Kijk eerst eens naar je eigen hond. Wat is dat voor type? Vindt jouw hond andere honden leuk? Heeft hij voorkeur voor bepaalde honden? Valt hij weleens uit naar andere honden of rent hij juist weg als hij andere honden ziet aankomen? Vindt jouw hond één hond tegenkomen geen probleem, maar meer honden juist wel? Kijk eens naar je eigen hond en bedenk wat jouw hond aankan en wat juist niet. Probeer rekening te houden met dát gegeven. Ongeacht of je nou één andere hond tegenkomt, iemand die zelf twee of meer honden heeft of een uitlaatservice.
In eerste instantie is het voor je eigen hond heel erg fijn als jij rekening houdt met wat hij fijn vindt, dus kies een plek en een tijdstip uit die goed passen bij jouw hond. Ga je juist de drukte opzoeken, zodat je hond veel contact kan maken met andere honden? Of kies je beter bewust voor een rustig tijdstip en probeer je zoveel mogelijk ontmoetingen (met uitlaatservices) te voorkomen? Als jij het zelf lastig vindt om andere mensen tegen te komen, zou je het ook niet fijn vinden als je gedwongen werd om juist datgene te moeten doen! Wees dus een wijze eigenaar en houd in eerste instantie rekening met je eigen hond.
HOE OVERLEVEN MIJN HOND EN IK NOU DIE UITLAATSERVICE?
Maar goed, dan komt er dus een uitlaatservice op je pad! Wat nu?! Bijna alle honden vinden het spannend om meerdere honden tegelijk tegen te komen. Tref je een uitlaatservice die daar rekening mee houdt, dan zal de uitlater de minder sociale honden bij zich houden (aan de lijn) of zelfs de hele groep even afleiden, zodat jij er makkelijk langs kunt met jouw hond. Dat is erg prettig, zo is het meestal geen enkel probleem om een uitlaatservice tegen te komen.
Let wel, geen enkele hond is helemaal perfect en niemand (ook jij niet!) heeft een hond altijd voor 100% ‘onder appèl’. Het kan dus voorkomen, dat een hond alsnog uit de groep komt om even kennis te maken met jouw hond. Blijf bij jouw hond in de buurt, steun hem als hij die steun nodig heeft en leid hem met je mee. De kans dat die hond een ernstig probleem veroorzaakt is heel erg klein.
Is het juist jouw hond die op zo’n moment uitvalt, bevriest of vlucht, omdat hij het zo eng vindt om andere honden tegen te komen? Dan kun je wellicht beter even omdraaien en/of een ander pad ingaan als je de uitlaatservice aan ziet komen om zo jouw hond te helpen. Het is voor jouw hond namelijk verschrikkelijk om zich zo bedreigd te voelen, dat hij de noodzaak voelt om te vluchten of te vechten.
Als de uitlaatservice bezig is met het bij elkaar houden van de honden, zodat jij en vooral je hond probleemloos kunnen passeren, is het fijn om dan ook zo snel mogelijk door te lopen. Neem daarbij ook je eventueel nieuwsgierige hond mee. Niet elke hond duldt zomaar een andere hond in de groep en de eigenaar van de uitlaatservice kan de groep maar een beperkte tijd afleiden en bij zich houden. Op deze manier kun jij helpen voorkomen dat de honden alsnog vervelend tegen elkaar gaan doen. Geef het ook rustig aan, wanneer jouw hond het niet fijn vindt om een grote groep honden tegen te komen. Dan kan de uitlaatservice extra alert zijn en jouw hond hierin tegemoet komen!
Helaas kun je ook uitlaatservices tegenkomen, die zich iets minder aantrekken van jou en je hond. Ze vervolgen hun pad en kijken niet naar de signalen van de hond die ze tegenkomen. Verdoe je energie liever niet aan boos worden, maar investeer die energie in je eigen hond. Keer om en/of neem een ander pad, maar houd de afstand tussen jouw hond en de groep zo groot dat er geen ontmoeting plaatsvindt en dat jouw hond niet in de stress schiet. Het is begrijpelijk dat je het niet fijn vindt dat je opzij moet voor een uitlaatservice, maar zo help je je eigen hond het beste en je voorkomt gedoe. Wees een wijze eigenaar!
RUIMTE ZORGT VOOR RUST
Losloopgebieden hebben vaak een in-/uitgang. Soms is dat gewoon een pad, maar vaak is het een hek en net als jij, moet ook de uitlaatservice door het hek van het losloopgebied. Omdat het hek fungeert als een barriere, bouwt er vaak wat spanning op bij honden. Vooral wanneer ze met meer zijn of wanneer er honden zowel in als uit het hek moeten. De kleine opening beperkt hun ruimte om contact te vermijden en om afstand te houden. Daarom is het altijd verstandig om op ruime afstand te wachten en pas door het hek te gaan, als daarvoor voldoende ruimte is. Komt er een uitlaatservice het hek binnen of uit? Geef hen dan ook de ruimte, vooral om je eigen hond ruimte te geven. Overleg anders met elkaar wie het beste als eerste door het hek kan gaan.
Dit geldt ook als de uitlaatservice net aankomt bij de uitlaatplaats. In de bus zitten honden, die helemaal enthousiast zijn omdat ze lekker mogen wandelen. Ze hebben al eventjes in de bus gezeten en kunnen bijna niet wachten tot ze eruit mogen. Een goede uitlaatservice zal wachten tot er voldoende ruimte is om de honden eruit te laten. Kom jij ook net aanrijden en gaat de bus net open? Wacht dan even tot de groep door het hek is. Zo voorkom je dat er enthousiastelingen op jouw hond afstormen en hem de stuipen op het lijf jagen. Ook wanneer de uitlaatservice juist weer de bus ingaat, kun je met jouw hond beter even wachten. Die paar minuten wachten geeft jouw hond rust en jou geen ergernis.
LEKKER SOCIALIZEN?
Veel mensen denken dat de uitlaatservice de perfecte plek is voor een (jonge) hond om mee te laten socialiseren. “Zo leert ‘ie het mooi!” of “Daar moet ‘ie maar tegen kunnen!” of het is zo fijn dat er zoveel speelkameraadjes zijn, dan wordt de hond lekker moe. Vergis je niet… Zoals ik al eerder uitlegde, veel honden vinden zo’n grote groep juist heel spannend. Of als een jonge pup het nog niet kent, rent hij wellicht blij de groep in waar hij vaak vrij snel gecorrigeerd wordt door één of meer oudere honden. Ook al is het heel normaal hondengedrag, dat zijn niet de ervaringen die je je hond wilt laten opdoen.
Bovendien heerst er een bepaalde hierarchie in de groep. De honden kennen elkaar, weten wat ze aan elkaar hebben, spelen met elkaar of laten elkaar met rust. Wanneer er een andere hond bij komt, verandert de energie binnen de groep en niet elke hond vindt dat fijn. Vooral wanneer de ‘nieuwe’ hond wat druk is, kan er na verloop van tijd toch onrust ontstaan. Dat is onprettig voor de uitlaatservice, maar ook vervelend voor jouw hond.
Het kan best eens leuk zijn om mee te wandelen met de uitlaatservice, maar kijk dan heel goed hoe de eigenaar met de groep omgaat en hoe andere wandelaars behandeld worden. Ziet dat er goed uit? Overleg dan eerst eens en sluit niet zomaar aan. Het ziet er vaak heel gezellig uit, maar realiseer je dat er heel veel werk zit in het behouden van de balans binnen zo’n groep honden.
De meeste uitlaatservices wandelen dagelijks op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip. Wil jouw hond of wil jij er niet mee dealen? Kijk dan of je net een half uurtje eerder of later kunt gaan, zo loop je voor of achter de uitlaatservice en dan kom je ze meestal niet tegen. Kom je toch dagelijks een uitlaatservice tegen en ervaar je een probleem? Ga dan het gesprek met die eigenaar aan. Als je aangeeft wat voor jouw hond een probleem is, zullen de meeste uitlaatservices heel behulpzaam en welwillend zijn. Vooral als je dat aanspreken op een vriendelijke en respectvolle manier doet. :) Meteen mopperen brengt je meestal nergens en dan schiet je je doel (het welzijn en plezier van jouw hond!) voorbij.
Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze altijd. Dat is hier ook zeker zo. Vindt jouw hond een uitlaatservice eng? Help je hond dan. Afhankelijk van de situatie keer je om, sla je een ander pad in of neem je je hond even mee van het pad. Of, als de uitlaatservice juist voor jou aan de kant gaat, leid je je hond er snel langs, eventueel aangelijnd als je hond alsnog wil gaan kijken of juist vluchten. Het bos is van ons allemaal, we kunnen er samen van genieten en we zullen rekening moeten houden met elkaar. Houd vooral rekening met je eigen hond en wandel zó dat hij het ontzettend naar z’n zin heeft!
Hondenspecialist Lilian Bults - 19:52:54 @ Algemeen, Uitlaatservice | Een opmerking toevoegen