BLOG

14.12.2018

“Ga weg! Ik vind je eng!!”

Nu.jpgIn mijn uitlaatroedel wandelt een hond mee, die blaft tegen sommige andere, voor haar onbekende honden. Meestal betreft het hier grote honden. Ze vindt deze honden eng en door tegen ze te blaffen probeert ze hen bij haar uit de buurt te houden. Meestal lukt dat ook prima! Die honden laten haar vaak met rust of ze rent er zelf snel langs. 

Nog vaker blaft ze echter tegen de mensen die ze tegenkomt. Waarschijnlijk heeft ze in haar puppytijd niet de juiste begeleiding gehad tijdens het ontmoeten van andere mensen. Ook nu probeert ze met haar geblaf de dreiging (dat enge menspersoon) af te wenden, maar dat lukt minder goed. De meeste mensen willen namelijk graag laten zien en merken, dat zij helemaal niet eng zijn en bukken zich en proberen haar te aaien. Of ze blijven stilstaan en beginnen geruststellend tegen haar te praten. Helpt dat? Nou, nee. Helemaal niet. Ze blijft blaffen en bij bijna elke volgende persoon blaft ze weer. 

Het is natuurlijk heel goed bedoeld van mensen om deze hond te laten zien dat ze van hen niets te vrezen heeft, maar zo werkt het niet bij haar. Dit hondje is bang voor de benadering door andere, onbekende mensen. Wanneer deze mensen haar dan juist nog meer gaan benaderen (naar haar kijken, tegen haar praten, zich naar haar toebuigen, hun hand naar haar uitsteken) doen ze juist datgene wat ze zo eng vindt. Hiermee ‘bevestigen’ ze de angst die deze hond voor hen heeft en zal haar angst zeker niet verdwijnen, maar eerder toenemen. Ze geeft duidelijk aan, dat ze niet benaderd wil worden en dat wordt compleet genegeerd. Zo’n onbekend mens is dus niet te vertrouwen!

Wat moeten mensen dan wél doen, als ze zo’n angstig blaffende hond tegenkomen? 
Nou, gewoon luisteren en de hond met rust laten! 😃 Níet naar kijken, níet geruststellend toespreken, níet door je knieën gaan om vertrouwen te winnen, níet proberen te aaien en níet een koekje aanbieden.
Laat juist maar zien dat je de hond begrijpt en respecteert. Als je zo’n hond negeert en gewoon doorloopt, ben je veel minder een bedreiging en als iedereen dat nou zou doen, worden andere, onbekende mensen veel minder eng en zal de hond steeds minder de noodzaak voelen om weg te moeten blaffen.

Hondenspecialist Lilian Bults - 19:44:01 @ Algemeen, Gedrag/lichaamstaal | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments