Hondenrondje 
Begrip, geduld en liefde voor honden!
 
 
 

Artikelen

2019-10-22

Een pup heeft veel slaap nodig!

Honden hebben veel slaap/rust nodig. Pupjes nog meer! Toch komen veel pups slaap tekort. 

Bijvoorbeeld omdat de pup niet met regelmaat in de bench gelegd wordt waar hij/zij ‘verplicht’ moet rusten en niet gestoord kan worden. 
Of wanneer de verschillende huisgenoten op verschillende momenten thuiskomen en tijd willen doorbrengen met de pup, ongeacht of het pupje net lag te rusten. 
Of de eigenaar ziet dat de pup erg energiek is en denkt dat hij/zij wat extra beweging nodig heeft en gaat nog weer even samen spelen of de pup weer uitlaten. 
Vandaag reden wij naar het oosten van Duitsland (op vakantie!), dat was een erg lange rit voor kleine Lumi van 4,5 maanden jong. Ze gedroeg zich voorbeeldig achter in de auto, naast Sansa. Onderweg zijn we regelmatig gestopt en tussendoor lagen de beide honden rustig in de auto. Toch geeft dat niet veel échte rust, het maakt veel indruk op een pup/hond. 
Aangekomen bij ons vakantiehuisje, dat een heerlijk ruime tuin heeft, hebben Sansa en Lumi uitgebreid gerend en gespeeld. Even de reis van zich af schudden. 😉
Na een poosje werd Lumi ‘anders’. Ze ging Sansa en mij aanblaffen en heel druk rondjes rennen. Ze was ook minder goed ‘aanspreekbaar’. 
Het was echt geen tijd voor alvast de eerste strandwandeling en ik dacht zéker niet dat we nog wat meer zouden moeten gaan rennen en spelen samen. Lumi - die normaal best veel slaapt op een dag - was gewoon bekaf van ruim 6 uur reizen en daarna even uitrazen. De hoogste tijd voor bed dus! Ze heeft ruim twee uur liggen slapen. 😁
Ook volwassen honden hebben gemiddeld nog zo’n 14 uur slaap nodig. Vergis je dus niet en geef je hond die rust! 
Na het slapen heeft Lumi gegeten en heeft nog een uurtje binnen en buiten rondgestruind. Ze ligt inmiddels alweer te slapen, deze keer naast me op de bank. Straks maken we nog een plas-en poeprondje en dan is het klaar voor vandaag. Morgen is er weer een dag. Welterusten van Lumi! ☺️😴

74239321_2472173756198399_5090893098943250432_n.jpg

Hondenspecialist Lilian Bults - 16:43:37 @ Algemeen, Gedrag/lichaamstaal, Puppy's, Handige tips | Een opmerking toevoegen

2018-12-14

“Ga weg! Ik vind je eng!!”

Nu.jpgIn mijn uitlaatroedel wandelt een hond mee, die blaft tegen sommige andere, voor haar onbekende honden. Meestal betreft het hier grote honden. Ze vindt deze honden eng en door tegen ze te blaffen probeert ze hen bij haar uit de buurt te houden. Meestal lukt dat ook prima! Die honden laten haar vaak met rust of ze rent er zelf snel langs. 

Nog vaker blaft ze echter tegen de mensen die ze tegenkomt. Waarschijnlijk heeft ze in haar puppytijd niet de juiste begeleiding gehad tijdens het ontmoeten van andere mensen. Ook nu probeert ze met haar geblaf de dreiging (dat enge menspersoon) af te wenden, maar dat lukt minder goed. De meeste mensen willen namelijk graag laten zien en merken, dat zij helemaal niet eng zijn en bukken zich en proberen haar te aaien. Of ze blijven stilstaan en beginnen geruststellend tegen haar te praten. Helpt dat? Nou, nee. Helemaal niet. Ze blijft blaffen en bij bijna elke volgende persoon blaft ze weer. 

Het is natuurlijk heel goed bedoeld van mensen om deze hond te laten zien dat ze van hen niets te vrezen heeft, maar zo werkt het niet bij haar. Dit hondje is bang voor de benadering door andere, onbekende mensen. Wanneer deze mensen haar dan juist nog meer gaan benaderen (naar haar kijken, tegen haar praten, zich naar haar toebuigen, hun hand naar haar uitsteken) doen ze juist datgene wat ze zo eng vindt. Hiermee ‘bevestigen’ ze de angst die deze hond voor hen heeft en zal haar angst zeker niet verdwijnen, maar eerder toenemen. Ze geeft duidelijk aan, dat ze niet benaderd wil worden en dat wordt compleet genegeerd. Zo’n onbekend mens is dus niet te vertrouwen!

Wat moeten mensen dan wél doen, als ze zo’n angstig blaffende hond tegenkomen? 
Nou, gewoon luisteren en de hond met rust laten! 😃 Níet naar kijken, níet geruststellend toespreken, níet door je knieën gaan om vertrouwen te winnen, níet proberen te aaien en níet een koekje aanbieden.
Laat juist maar zien dat je de hond begrijpt en respecteert. Als je zo’n hond negeert en gewoon doorloopt, ben je veel minder een bedreiging en als iedereen dat nou zou doen, worden andere, onbekende mensen veel minder eng en zal de hond steeds minder de noodzaak voelen om weg te moeten blaffen.

Hondenspecialist Lilian Bults - 19:44:01 @ Algemeen, Gedrag/lichaamstaal | Een opmerking toevoegen

2018-11-18

Kwispelen

Een kwispelende hond is altijd blij? Nee, het kwispelen van een hond duidt niet altijd op blijheid. Eigenlijk ‘zegt’ een hond nooit alleen maar “ik ben blij!” als hij kwispelt. Het betekent ook niet altijd dat de hond vriendelijk is en met jou in contact wil. Sterker nog: een hond kan bang, onzeker of zelfs agressief zijn als hij kwispelt! Het kwispelen is onderdeel van de hondentaal en daarmee maakt een hond duidelijk hoe hij zich voelt.

Kwispelen is deels aangeboren, maar deels ook aangeleerd door de soortgenoten waarmee ze opgroeiden en socialiseerden. Je kunt dan ook niet stellen dat elke hond op dezelfde manieren kwispelt en dat dat allemaal precies hetzelfde betekent. Dan heb je ook nog honden die van nature hun staart vrij laag hebben hangen - bijna tussen hun achterpoten - zoals veel windhonden. En honden die van nature de staart heel hoog dragen, soms zelf als een krul op de rug en natuurlijk alles daar tussen in. En wat te denken van honden die geen staart of een heel kort krom stukje staart hebben? Daarvan zie je niet of niet goed op welke manier zij kwispelen. Dat bemoeilijkt de communicatie tussen honden en voor ons is het ook niet duidelijk hoe er gekwispeld wordt en moet er nog beter op de rest van de houding van de hond gelet worden om te weten hoe hij zich voelt.

Het staat niet volledig vast wat de betekenis is van de verschillende kwispels, maar na een aantal onderzoeken denken we dat een brede, waaierige, rustige kwispel duidt op vriendelijkheid. Is de kwispel sneller, dan is er meer opwinding bij de hond, wat wij vaak interpreteren als blij. Bij het kijken naar het eigen baasje, kwispelen honden wat sneller en veelal meer naar rechts. Bij het kijken naar een vreemde, kwispelen de meeste honden ook naar rechts, maar minder en rustiger.

Vindt een hond iets spannend, maar is hij niet in paniek dan is de staart laag en kwispelt alleen het uiterste staartpuntje. Hiermee geeft de hond een kalmerend signaal af, hij laat zien dat hij geen confrontatie wil. 

Als de hond het zó spannend vindt dat hij angstig is, zal de staart meestal (indien mogelijk) helemaal tegen de buik aan zitten en dan is er geen kwispel meer te zien. De rug is daarbij meestal ook gekromd.

Een propellor-kwispel kan duiden op hevige opwinding, misschien zelfs met wat onzekerheid. Vaak reageren deze honden vriendelijk naar jou of een andere hond, maar is hun houding wat laag. Zo geven zij ook weer aan, dat zij geen confrontatie willen.

Bij het waarnemen van een kat (of ander ‘prooidier’), gaat de staart vaak omhoog. Bij de ene hond staat de staart stil in de lucht, de ander heeft nog een klein strak kwispeltje (meestal) naar rechts. Deze staarthouding zie je ook vaak wanneer honden elkaar ontmoeten en het niet vertrouwen en zich groot willen maken. Alleen is de kwispel dan meer naar links! Dit duidt op een dreigende, opgewonden of zelfs agressieve houding. Zeker in combinatie met rechtopstaande haren op rug en staart. De hond zou dan kunnen besluiten om aan te vallen.

Een horizontale staart zonder kwispel betekent meestal dat de hond alert is en ergens naar kijkt. Een middelhoge positie van de staart (dus iets onder horizontaal) betekent meestal dat de hond ontspannen is.

Vergis je niet, een hond met een lage(re) of neutrale staart is niet bij voorbaat vriendelijk en aaibaar. Vooral honden met een voorgeschiedenis van mishandeling kunnen ineens toch vanuit angst uitvallen, terwijl hun staart jou iets anders ‘vertelt’.

Veel honden vinden het prima dat je in de buurt bent, maar vinden het onprettig om benaderd en geaaid te worden. Ondanks dat ze een vriendelijke, blije kwispel hebben. Heb je enorme aaibehoefte, vraag dan eerst aan de eigenaar of de hond geaaid mag worden en als dat mag, vraag dan de hond naar jou toe te komen. Maak je eventueel klein door op je hurken te gaan zitten. Uiteraard zijn er ook veel honden die meer dan genoeg vertrouwen hebben in mensen en zich vanzelf lekker - al kwispelend - tegen je aandrukken.

tails.jpg

Hondenspecialist Lilian Bults - 16:26:00 @ Algemeen, Gedrag/lichaamstaal | Een opmerking toevoegen

Hierrrrr komen!

Spot (Max).jpgMax! Kom je? 😀 Mahax! 😅 MAHAX! 😬 MAX! 😠 KOM HIER! 😡 HIERR ZEG IK JE! MÁX! *grmbl* 🤬 *zucht…* 😞

Herkenbaar? Wil jouw hond niet makkelijk bij je komen tijdens of aan het eind van de wandeling? Word je er moedeloos van? Heb je het al geprobeerd met lief roepen, de andere kant oplopen, je verstoppen, koekjes laten zien, wegrijden (🙊), hem alvast ergens gegrepen toen het kon en aangelijnd zodat het bij het eind van de wandeling niet hoeft, naar hem toegelopen en hem bij de halsband (tuig/nekvel) gegrepen, etc. maar niets helpt? Sta je daarom wortel te schieten, tot je hond het ein-de-lijk zelf tijd vindt om bij je te komen? Ik kan me voorstellen dat je daar heel erg van baalt en misschien ga je daarom liever niet meer zo vaak naar een losloopgebied toe. Erg jammer, voor zowel jou als je hond.

Maar… hoe krijg je je hond nou wél bij je? Hoe gaat hij wél naar je luisteren? Laat me je eerst uitleggen waar het door zou kunnen komen, dat je hond niet graag bij je wil komen. Veel pups die de wijde wereld in mogen, zijn erg enthousiast en vinden het overal snuffelen en kennismaken/spelen met andere honden zó leuk dat ze een beetje vergeten dat jij er ook nog bent. Als jij dan gaat roepen, luisteren ze niet meteen. In huis en tuin lukt dat prima, maar nu zijn er ineens zoveel afleidingen dat jij kortstondig minder interessant bent. En, als een hond heel druk met iets bezig is, kan hij niet óók nog op jou letten. Hij hoort je in de verte wel, maar zijn afleiding gaat voor. Je roept je hond en nog eens en nog eens… Misschien komt hij dan na 8 x roepen. Je pup leert dan dat hij pas hoeft te komen na 8 x roepen. 
Of je roept je hond meerdere malen, maar hij komt niet en je gaat hem halen. Al dan niet bozig en gefrustreerd (het staat namelijk zo stom tegenover andere hondeneigenaren als jouw hond niet luistert 😉) loop je op je hond af en met wat geworstel of zelfs even achter hem aan gevangen te hebben, pak je hem bij zijn halsband/tuig/nekvel en lijn je hem - al dan niet driftig - aan. 
Of je hond komt na lang aandringen eindelijk bij je en je lijnt hem bozig aan. Tsja, zo is het best een beetje eng voor je hond om aangelijnd te worden.

Het kan ook zijn dat je een heerlijke wandeling maakt met je hond, hij heeft de tijd van z’n leven, snuffelt en/of speelt er lekker op los en wordt dan ineens geroepen en meteen aangelijnd omdat jullie naar huis gaan. Als je dit steeds aan het einde van elke wandeling doet en eigenlijk wilde je hond nog niet naar huis, weet hij op een gegeven moment precies wanneer het tijd is om naar huis te gaan en blijft hij op afstand van je als hij geroepen wordt. Niks aan om bij je te komen, want dat betekent het einde van de pret!

En sommige honden mogen helaas maar heel af en toe loslopen in het bos, omdat daar niet vaker de tijd, zin of gelegenheid voor is. Als ze dan een keer naar het losloopgebied gaan, vinden ze dat zó leuk, dat ze het altijd - hoe lang je ook in het bos hebt gelopen - te vroeg vinden om naar huis te gaan. 
Vaak is het ook een combinatie van bovenstaande redenen. Misschien had je al op de hondenschool of van de buurvrouw of je vriendin met hond of via internet de aan het begin genoemde tips gekregen en uitgevoerd, maar helpt het niets. 😕 Wat moet je dan wél doen?!

❗️Bedenk een nieuw terugkomwoord. Het is van belang dat het een ánder woord of zinnetje is, zodat je hond niet meer de associatie legt met het hierkomwoord waar hij niet naar luisterde, om welke reden dan ook. Het nieuwe terugkomwoord kan van alles zijn, als het maar niet iets is wat je al ergens anders voor gebruikt. Je gaat je hond opnieuw aanleren dat hij bij je moet komen als je hem roept en hij krijgt steevast 3 beloningen als hij luistert. Begin met oefenen in een omgeving (je eigen huis en tuin) zonder afleidingen en eerst wanneer je hond dichtbij je is. Als je het nieuwe woord/zinnetje gebruikt en je hond richt zich naar jou en hij komt bij je, geef je je hond:

1. aandacht (je zegt goed zo en geeft hem een aai in de buurt van de plek waar je hem normaal aanlijnt),
2. iets HEEL lekkers. Gebruik dít lekkers vanaf nu alleen nog maar voor het nieuwe hier komen. Niet je hond lokken met dat lekkers, maar pas tevoorschijn halen als je hond bij je is gekomen,
3. zijn vrijheid terug! Dus niet pakken, niet aanlijnen, maar gewoon weer laten gaan.

Oefen dit meerdere malen per dag en maak het steeds een beetje moeilijker. Maak de afstand ook steeds een beetje groter en oefen het na een poosje ook wanneer jullie niet in dezelfde ruimte zijn. Als dat goed werkt, ga je je hond ook roepen als hij met iets bezig is wat niet al te intensief is. Zorg ervoor dat je altijd succesvol bent! (Dus niet roepen als hij net een leuk spel doet met je kind of als hij aan het eten is…)
Gaat het goed? Dan kun je dit ook gaan toepassen in een losloopgebied. Roep je hond regelmatig op de nieuwe, speciale manier bij je en doe dit vooral op de momenten dat er geen andere honden in de buurt zijn. Geef hem zijn 3 beloningen, in bovenstaande volgorde. Vooral nummer 3 mag je niet vergeten! Je hond leert dan namelijk dat bij jou komen áltijd geweldig is: hij krijgt aandacht, iets HEEL lekkers én hij mag daarna gewoon weer verder gaan en hoeft niet aan de lijn! Na een poosje lukt dit ook, als er meer afleidingen in de buurt zijn. 

❌ Roep je hond NIET als hij heel druk met iets bezig is, dan is het gedoemd om te mislukken. Roep alleen als de kans op succes groot is.

Tegen de tijd dat je weer richting huis wilt gaan, speel je nog een leuk spel samen (werk aan een sterke band met jou als jullie buiten zijn) en vraag je je hond nogmaals om bij je te komen. Je geeft hem aandacht met lieve woorden en waar je normaal aait, kun je nu de halsband of het tuig pakken en je hond aanlijnen. Dan krijgt hij zijn lekkers. De 3e beloning kan nu niet meer, maar als je enthousiast doet tegen je hond zodra hij aangelijnd is, vindt hij dat vaak ook erg leuk.

Zorg ervoor dat je dat aanlijnen elke keer op een andere plek doet. De ene keer bijvoorbeeld 5 minuten voor je bij het einde bent, de andere keer iets eerder of iets later. Wissel het af, zodat hij niet bij een bepaald punt de associatie gaat leggen met aanlijnen. In elk geval niet aanlijnen op de plek waar het voorheen altijd misging, want je hond heeft een goed geheugen. 😉
Je zult gaan merken, dat je hond het leuk gaat vinden om bij je te komen. Wie wil er nou niet élke keer 3 beloningen? Omdat het zo leuk wordt om bij je te komen, is het ook niet meer erg om bij je te komen om aangelijnd te worden.

Denk nu niet dat je dit met een week voor elkaar hebt. Het zal best even duren voordat je hiermee succes hebt. Volhouden, consequent zijn en geduld hebben. Je gaat vanzelf succesjes boeken! Word nooit boos, dat werkt averechts. Als dit niet afdoende werkt, vraag me dan gerust om hulp. Soms ligt de reden dat het aanlijnen niet lukt, dieper dan ik hierboven beschreef. Dat kan ik dan voor je uitzoeken en je gerichtere tips geven om dit gedrag te verbeteren.

Hondenspecialist Lilian Bults - 16:02:48 @ Algemeen, Gedrag/lichaamstaal, Handige tips | Een opmerking toevoegen

Door de wasstraat?

Mag ik je vragen om eerst hier even te kijken? Filmpje bij artikel!

Wie een auto heeft, zal deze ook weleens moeten schoonmaken en veel mensen maken dan dankbaar gebruik van een wasstraat. Wie door een wasstraat gaat met zijn auto, weet wat voor herrie dit maakt. Wat nu als je (jonge) hond een keer mee is in de auto, terwijl je door de wasstraat gaat? De kans is heel erg groot, dat hij daarvan enorm zal schrikken! 

Er komt van alles op de auto af, van voor naar achter, bovenop en aan de zijkanten… en met al die verschillende harde geluiden… als je niet begrijpt wat er gebeurt, schrik je je rot! En dat is het nou juist. Een hond weet niet wat de wasstraat ingaan inhoudt en zo kan het gebeuren dat de auto na een wasstraatbeurtje helemaal niet meer leuk is.

Je jonge hond aan allerlei zaken laten wennen is uitstekend en noodzakelijk, maar als je door de wasstraat gaat en hij vindt het eng, kun je niet terug of stoppen. Je kunt dit dus niet stapsgewijs opbouwen. En het kan maar zo zijn, dat je dan een trauma creëert.

Natuurlijk zijn er ook honden die hier hun poot niet voor omdraaien, maar het is beter om het niet uit te proberen als jouw (jonge) hond dit nog niet kent. Het is namelijk best fijn als hij elke keer probleemloos de auto in springt.

Hondenspecialist Lilian Bults - 15:28:14 @ Algemeen, Gedrag/lichaamstaal, Handige tips | 1 opmerking


455902