FlatPress My FlatPress blog FlatPress Admin 2022 2022-06-30T01:39:02+00:00 Admin ~/ De eerste nachten met je nieuwe pup ~/?x=entry:entry201126-141233 2020-11-26T14:12:33+00:00 2020-11-26T14:12:33+00:00

Bekentenis

Als je een pup in huis haalt, is dat eigenlijk een heel traumatische gebeurtenis voor je pup. Je haalt hem (of haar) weg bij alles wat hij kent, alles wat veilig is. Je haalt hem weg bij zijn moeder, broertjes en zusjes en de mensen waar hij de eerste 8 weken woonde. Natuurlijk ben jij, als nieuwe eigenaar, lief en zorgzaam, maar het is nu eenmaal een feit dat je een getraumatiseerde pup hebt de eerste dagen. Het is dan ook nogal wreed om hem de eerste dagen/weken direct veel alleen te laten én hem ’s nachts meteen helemaal alleen in de bench laten slapen is ook wel erg cru. Wie een beetje gevoel in zich heeft, zal hier dan ook over nadenken en dat lieve, kleine pupje niet direct ‘aan z’n lot overlaten’.

De meeste mensen laten hun pup vanaf de eerste nacht meteen in de bench slapen, om de pup z.s.m. te laten wennen aan de nieuwe slaapplek. Veel mensen slapen die eerste nachten op een matras in de woonkamer, naast de bench of slapen op de bank. Dat is voor een pup al best heel fijn. Je mag natuurlijk ook de bench in de nacht bij je bed zetten. Dan is je pup lekker dichtbij jou en je slaapt zelf gewoon fijn in je eigen bed.
Zelf doe ik het nog anders, alleen vertel ik dit maar zelden aan mijn puppyklanten, omdat ik wéét hoe er meestal gereageerd wordt. 😉 Maar hier is dan mijn BEKENTENIS: onze pups slapen de eerste paar weken… bij ons in bed. Ja, je leest het goed: bij ons IN BED. En nee, wij hebben verder nooit honden in bed en ik heb graag een schoon en fris bed. ☺️

Pups slapen in het nest allemaal tegen elkaar aan en over elkaar heen. Ze hebben elkaars lichaamswarmte nodig, ze slapen juist goed als ze elkaar voelen, als ze elkaars über-lieve slaap-kreun-geluidjes horen, als ze elkaars hartslagje horen. Honden zijn sociale slapers en slapen dus het beste als ze samen met anderen kunnen slapen.

Wanneer onze pups uit het nest komen, bij ons komen wonen en dus meteen alleen in de bench moeten slapen, hebben ze het daar best moeilijk mee. Er zijn gelukkig veel pups die zich snel aanpassen, maar ook veel pups waarbij het aardig wat tijd en moeite kost voor ze zich okay voelen met helemaal alleen slapen. Natuurlijk kun je een warmtezak in de bench leggen en een zachte grote knuffel. Alle beetjes helpen. Er bestaan zelfs ‘Snuggle Puppies’, dat zijn knuffels waar een warmtezakje in zit én het heeft een hartslagje.
Toch maak ik het graag nóg fijner voor onze nieuwe pup en tegelijkertijd óók voor onszelf, want zowel de pup als wij slapen die eerste nachten als roosjes in ons grote bed. We leggen voor de zekerheid tussen ons in een opgevouwen waterdichte matrasbeschermer onderop, met daar bovenop lekkere zachte (fleece-)dekentjes. Na het laatste avondplasje buiten gaan we naar boven en leggen ons nieuwe puppenkind op het speciale plekje in ons bed. Om de beurt maken we ons klaar voor bed (dat kun je ook voor die tijd doen natuurlijk), terwijl de ander ervoor zorgt dat de pup op het bed blijft. Natuurlijk wordt er eerst even een beetje gesnuffeld en over het bed gelopen, maar al vlot zeggen we dat de pup op de dekentjes moet gaan liggen en zodra mijn man en ik beiden aan een kant van de pup liggen, duurt het niet lang of we zijn alle drie in diepe slaap. 😴

Het is nog nooit voorgekomen dat we ’s nachts uit bed moesten en er is nog nooit in bed geplast! Sterker nog: we maken meteen normale nachten en hoeven ’s morgens ook niet naar beneden te sprinten om een ongelukje te voorkomen. Eén van ons schiet wat kleding aan, neemt de pup op de arm mee naar beneden en laat de pup plassen en poepen en we beginnen aan de dag. 👍

Zo doen wij dat de eerste twee weken. In die weken heb je overdag de tijd en gelegenheid om je pup rustig aan de bench te laten wennen. Zodra overdag het slapen in de bench goed gaat, is het geen enkel probleem om je pup dan daarna ’s nachts ook in de bench te laten slapen. Inmiddels heb je al een fijne band opgebouwd met je pup, mist hij zijn vorige huis en familie niet meer, kent hij de ‘ins en outs’ van zijn nieuwe woonplek, is hij gewend aan de geurtjes, stemmen, gewoontes en regels bij zijn nieuwe familie, heeft hij geleerd om op jou te kunnen vertrouwen en is slapen overdag in de bench iets heel gewoons geworden. Bij ons is het dan ook nog niet voorgekomen, dat de overgang van slapen bij ons in bed naar de nacht doorbrengen in de bench beneden een probleem opleverde. Wat een fijne start voor een pup én voor ons, want gebroken nachten kennen wij dan ook niet. ❤️

Even praktisch:
- Nee, je bed gaat niet helemaal naar hond ruiken, want je pup slaapt op zijn eigen dekentjes.
- Ja, de dekentjes ruiken na een paar nachten sterk naar puppy, maar verschonen kan wanneer je maar wilt.
- Nee, we laten de pup niet boven gezellig rondlopen en de boel verkennen, want we willen niet dat onze honden later de trap oplopen om bij ons te kunnen komen. Dat is niet goed voor hun gestel. We laten ze dus niet wennen aan het boven zijn.
- Nee, onze honden slapen daarna nooit meer bij ons op bed. Dat is alleen weggelegd voor de eerste paar weken. (Onze honden zijn op volwassen leeftijd ook gewoon te groot om het bed mee te delen. 😅)
- Ja, om te voorkomen dat onze pups toch op onderzoek willen gaan, hebben we de eerste weken een traphekje voor de trap.

Voor al die mensen die het vies lijkt, een pup in bed: weet je eigenlijk wel hoe fijn het voelt, zo’n warm lijfje naast je, die lieve slaap-kreun-geluidjes in je oren en die zachte lik over je neus in de ochtend? 🥰 En je hebt in no-time een goede band opgebouwd met je puppenkind!

Tip voor mensen die alleen slapen, maar toch hun pup in bed willen: zet één kant af met bijvoorbeeld een droogrek o.i.d. Met Lumi sliep ik de eerste 5 nachten helemaal alleen, omdat mijn man voor zijn werk naar het buitenland was. Lumi en ik sliepen heerlijk samen! Op de foto zie je hoe het er op onze eerste ochtend samen uitzag. ❤️❤️❤️ Na ruim twee weken sliep ze voor het eerst beneden in de bench. Ze piepte één keer kort en viel daarna in slaap tot de volgende ochtend. 💪

Tip2: heb je een piepklein pupje van een klein ras en ben je bang dat je erop gaat liggen ‘s nachts? Je kunt ook meer een nestje met randen maken of een doos gebruiken met aan jouw kant een lager gemaakte rand. Zo houd je het veilig voor de heel kleine exemplaartjes.

Hondenspecialist Lilian Bults.

Een pup heeft veel slaap nodig! ~/?x=entry:entry191022-164337 2019-10-22T16:43:37+00:00 2019-10-22T16:43:37+00:00

Honden hebben veel slaap/rust nodig. Pupjes nog meer! Toch komen veel pups slaap tekort. 

Bijvoorbeeld omdat de pup niet met regelmaat in de bench gelegd wordt waar hij/zij ‘verplicht’ moet rusten en niet gestoord kan worden. 
Of wanneer de verschillende huisgenoten op verschillende momenten thuiskomen en tijd willen doorbrengen met de pup, ongeacht of het pupje net lag te rusten. 
Of de eigenaar ziet dat de pup erg energiek is en denkt dat hij/zij wat extra beweging nodig heeft en gaat nog weer even samen spelen of de pup weer uitlaten. 
Vandaag reden wij naar het oosten van Duitsland (op vakantie!), dat was een erg lange rit voor kleine Lumi van 4,5 maanden jong. Ze gedroeg zich voorbeeldig achter in de auto, naast Sansa. Onderweg zijn we regelmatig gestopt en tussendoor lagen de beide honden rustig in de auto. Toch geeft dat niet veel échte rust, het maakt veel indruk op een pup/hond. 
Aangekomen bij ons vakantiehuisje, dat een heerlijk ruime tuin heeft, hebben Sansa en Lumi uitgebreid gerend en gespeeld. Even de reis van zich af schudden. 😉
Na een poosje werd Lumi ‘anders’. Ze ging Sansa en mij aanblaffen en heel druk rondjes rennen. Ze was ook minder goed ‘aanspreekbaar’. 
Het was echt geen tijd voor alvast de eerste strandwandeling en ik dacht zéker niet dat we nog wat meer zouden moeten gaan rennen en spelen samen. Lumi - die normaal best veel slaapt op een dag - was gewoon bekaf van ruim 6 uur reizen en daarna even uitrazen. De hoogste tijd voor bed dus! Ze heeft ruim twee uur liggen slapen. 😁
Ook volwassen honden hebben gemiddeld nog zo’n 14 uur slaap nodig. Vergis je dus niet en geef je hond die rust! 
Na het slapen heeft Lumi gegeten en heeft nog een uurtje binnen en buiten rondgestruind. Ze ligt inmiddels alweer te slapen, deze keer naast me op de bank. Straks maken we nog een plas-en poeprondje en dan is het klaar voor vandaag. Morgen is er weer een dag. Welterusten van Lumi! ☺️😴

74239321_2472173756198399_5090893098943250432_n.jpg

Hoe overleef ik een uitlaatservice? ~/?x=entry:entry181214-195254 2018-12-14T19:52:54+00:00 2018-12-14T19:52:54+00:00

IMG_2998.jpg

Een hondenuitlaatservice… de één vindt het hartstikke leuk, de ander gruwelt ervan. Misschien vind jij het er prachtig uitzien, al die honden bij elkaar en speelt jouw hond even lekker met een andere hond uit de groep. Maar misschien vind je het juist wel een verschrikking om zo’n grote groep tegen te komen, lijkt het je onverantwoord en is jouw hond ontzettend bang en baal je ervan om een uitlaatservice tegen te komen.

Ze zijn er en voor veel mensen is het een uitkomst. Ze maken graag gebruik van zo’n uitlaatservice. Als jij er geen probleem mee hebt om ze tegen te komen is dat prettig, maar wat nu als jij het vervelend vindt? Of jijzelf niet, maar jouw hond kan er niet mee omgaan? Wat dan? Hoe overleef je dan zo’n uitlaatservice?

De ene uitlaatservice kiest ervoor om met weinig honden te lopen, de ander heeft er tien of meer bij zich. Dat laatste lijkt erg veel, maar soms kun je beter een gróte groep rustige en sociale honden tegenkomen, dan een kleine groep waarin minder sociale honden zitten. De eigenaar van een uitlaatservice zit niet op ‘gedoe’ met andere mensen en honden te wachten en zal de groepen zo samenstellen, dat er prettig mee te wandelen is. Ongeacht de grootte van de groep.

Natuurlijk is er verschil in uitlaatservices. Er zijn er die heel veel rekening houden met de andere wandelaars en hun honden, maar er zijn er ook die hun honden gewoon hun gang laten gaan en niet opletten of een andere hond signalen geeft dat de groep hem angst aanjaagt. Wanneer je daar dan wat van zegt, kan er nog discussie ontstaan ook. Niet leuk. 

WAT VINDT JOUW HOND FIJN?
Honden zijn er in allerlei soorten en maten en ook met allerlei verschillende gedragingen. De bepalende factoren bij de ontwikkeling van het gedrag van honden zijn voor 20% de genetische aanleg, voor 5% de lichamelijke invloeden en voor 75% hun leerervaringen. Dat houdt in, dat het meeste gedrag ontstaat door wat een hond meemaakt vanaf zijn geboorte, door zijn leerervaringen. Dat zijn een heleboel normale ervaringen (waar een hond een echte, normale hond van wordt), maar een pup/hond maakt ook weleens eens iets mee in zijn leven waar hij bijvoorbeeld erg van schrikt en daar dan een angst voor houdt. De ene hond zal ervoor willen vluchten (flight/flee), een ander gaat juist de strijd aan (fight) en weer een ander wil zich in een enge situatie liever niet meer bewegen (freeze). Een hond bedenkt niet van tevoren hoe hij zich zal gaan gedragen. Hij doet op dat moment wat hij denkt dat nodig is.

Kijk eerst eens naar je eigen hond. Wat is dat voor type? Vindt jouw hond andere honden leuk? Heeft hij voorkeur voor bepaalde honden? Valt hij weleens uit naar andere honden of rent hij juist weg als hij andere honden ziet aankomen? Vindt jouw hond één hond tegenkomen geen probleem, maar meer honden juist wel? Kijk eens naar je eigen hond en bedenk wat jouw hond aankan en wat juist niet. Probeer rekening te houden met dát gegeven. Ongeacht of je nou één andere hond tegenkomt, iemand die zelf twee of meer honden heeft of een uitlaatservice. 

In eerste instantie is het voor je eigen hond heel erg fijn als jij rekening houdt met wat hij fijn vindt, dus kies een plek en een tijdstip uit die goed passen bij jouw hond. Ga je juist de drukte opzoeken, zodat je hond veel contact kan maken met andere honden? Of kies je beter bewust voor een rustig tijdstip en probeer je zoveel mogelijk ontmoetingen (met uitlaatservices) te voorkomen? Als jij het zelf lastig vindt om andere mensen tegen te komen, zou je het ook niet fijn vinden als je gedwongen werd om juist datgene te moeten doen! Wees dus een wijze eigenaar en houd in eerste instantie rekening met je eigen hond.

HOE OVERLEVEN MIJN HOND EN IK NOU DIE UITLAATSERVICE?
Maar goed, dan komt er dus een uitlaatservice op je pad! Wat nu?! Bijna alle honden vinden het spannend om meerdere honden tegelijk tegen te komen. Tref je een uitlaatservice die daar rekening mee houdt, dan zal de uitlater de minder sociale honden bij zich houden (aan de lijn) of zelfs de hele groep even afleiden, zodat jij er makkelijk langs kunt met jouw hond. Dat is erg prettig, zo is het meestal geen enkel probleem om een uitlaatservice tegen te komen. 

Let wel, geen enkele hond is helemaal perfect en niemand (ook jij niet!) heeft een hond altijd voor 100% ‘onder appèl’. Het kan dus voorkomen, dat een hond alsnog uit de groep komt om even kennis te maken met jouw hond. Blijf bij jouw hond in de buurt, steun hem als hij die steun nodig heeft en leid hem met je mee. De kans dat die hond een ernstig probleem veroorzaakt is heel erg klein. 
Is het juist jouw hond die op zo’n moment uitvalt, bevriest of vlucht, omdat hij het zo eng vindt om andere honden tegen te komen? Dan kun je wellicht beter even omdraaien en/of een ander pad ingaan als je de uitlaatservice aan ziet komen om zo jouw hond te helpen. Het is voor jouw hond namelijk verschrikkelijk om zich zo bedreigd te voelen, dat hij de noodzaak voelt om te vluchten of te vechten.

Als de uitlaatservice bezig is met het bij elkaar houden van de honden, zodat jij en vooral je hond probleemloos kunnen passeren, is het fijn om dan ook zo snel mogelijk door te lopen. Neem daarbij ook je eventueel nieuwsgierige hond mee. Niet elke hond duldt zomaar een andere hond in de groep en de eigenaar van de uitlaatservice kan de groep maar een beperkte tijd afleiden en bij zich houden. Op deze manier kun jij helpen voorkomen dat de honden alsnog vervelend tegen elkaar gaan doen. Geef het ook rustig aan, wanneer jouw hond het niet fijn vindt om een grote groep honden tegen te komen. Dan kan de uitlaatservice extra alert zijn en jouw hond hierin tegemoet komen!

Helaas kun je ook uitlaatservices tegenkomen, die zich iets minder aantrekken van jou en je hond. Ze vervolgen hun pad en kijken niet naar de signalen van de hond die ze tegenkomen. Verdoe je energie liever niet aan boos worden, maar investeer die energie in je eigen hond. Keer om en/of neem een ander pad, maar houd de afstand tussen jouw hond en de groep zo groot dat er geen ontmoeting plaatsvindt en dat jouw hond niet in de stress schiet. Het is begrijpelijk dat je het niet fijn vindt dat je opzij moet voor een uitlaatservice, maar zo help je je eigen hond het beste en je voorkomt gedoe. Wees een wijze eigenaar!

RUIMTE ZORGT VOOR RUST
Losloopgebieden hebben vaak een in-/uitgang. Soms is dat gewoon een pad, maar vaak is het een hek en net als jij, moet ook de uitlaatservice door het hek van het losloopgebied. Omdat het hek fungeert als een barriere, bouwt er vaak wat spanning op bij honden. Vooral wanneer ze met meer zijn of wanneer er honden zowel in als uit het hek moeten. De kleine opening beperkt hun ruimte om contact te vermijden en om afstand te houden. Daarom is het altijd verstandig om op ruime afstand te wachten en pas door het hek te gaan, als daarvoor voldoende ruimte is. Komt er een uitlaatservice het hek binnen of uit? Geef hen dan ook de ruimte, vooral om je eigen hond ruimte te geven. Overleg anders met elkaar wie het beste als eerste door het hek kan gaan.

Dit geldt ook als de uitlaatservice net aankomt bij de uitlaatplaats. In de bus zitten honden, die helemaal enthousiast zijn omdat ze lekker mogen wandelen. Ze hebben al eventjes in de bus gezeten en kunnen bijna niet wachten tot ze eruit mogen. Een goede uitlaatservice zal wachten tot er voldoende ruimte is om de honden eruit te laten. Kom jij ook net aanrijden en gaat de bus net open? Wacht dan even tot de groep door het hek is. Zo voorkom je dat er enthousiastelingen op jouw hond afstormen en hem de stuipen op het lijf jagen. Ook wanneer de uitlaatservice juist weer de bus ingaat, kun je met jouw hond beter even wachten. Die paar minuten wachten geeft jouw hond rust en jou geen ergernis.

LEKKER SOCIALIZEN?
Veel mensen denken dat de uitlaatservice de perfecte plek is voor een (jonge) hond om mee te laten socialiseren. “Zo leert ‘ie het mooi!” of “Daar moet ‘ie maar tegen kunnen!” of het is zo fijn dat er zoveel speelkameraadjes zijn, dan wordt de hond lekker moe. Vergis je niet… Zoals ik al eerder uitlegde, veel honden vinden zo’n grote groep juist heel spannend. Of als een jonge pup het nog niet kent, rent hij wellicht blij de groep in waar hij vaak vrij snel gecorrigeerd wordt door één of meer oudere honden. Ook al is het heel normaal hondengedrag, dat zijn niet de ervaringen die je je hond wilt laten opdoen.

Bovendien heerst er een bepaalde hierarchie in de groep. De honden kennen elkaar, weten wat ze aan elkaar hebben, spelen met elkaar of laten elkaar met rust. Wanneer er een andere hond bij komt, verandert de energie binnen de groep en niet elke hond vindt dat fijn. Vooral wanneer de ‘nieuwe’ hond wat druk is, kan er na verloop van tijd toch onrust ontstaan. Dat is onprettig voor de uitlaatservice, maar ook vervelend voor jouw hond.
Het kan best eens leuk zijn om mee te wandelen met de uitlaatservice, maar kijk dan heel goed hoe de eigenaar met de groep omgaat en hoe andere wandelaars behandeld worden. Ziet dat er goed uit? Overleg dan eerst eens en sluit niet zomaar aan. Het ziet er vaak heel gezellig uit, maar realiseer je dat er heel veel werk zit in het behouden van de balans binnen zo’n groep honden.

De meeste uitlaatservices wandelen dagelijks op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip. Wil jouw hond of wil jij er niet mee dealen? Kijk dan of je net een half uurtje eerder of later kunt gaan, zo loop je voor of achter de uitlaatservice en dan kom je ze meestal niet tegen. Kom je toch dagelijks een uitlaatservice tegen en ervaar je een probleem? Ga dan het gesprek met die eigenaar aan. Als je aangeeft wat voor jouw hond een probleem is, zullen de meeste uitlaatservices heel behulpzaam en welwillend zijn. Vooral als je dat aanspreken op een vriendelijke en respectvolle manier doet. :) Meteen mopperen brengt je meestal nergens en dan schiet je je doel (het welzijn en plezier van jouw hond!) voorbij.

Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze altijd. Dat is hier ook zeker zo. Vindt jouw hond een uitlaatservice eng? Help je hond dan. Afhankelijk van de situatie keer je om, sla je een ander pad in of neem je je hond even mee van het pad. Of, als de uitlaatservice juist voor jou aan de kant gaat, leid je je hond er snel langs, eventueel aangelijnd als je hond alsnog wil gaan kijken of juist vluchten. Het bos is van ons allemaal, we kunnen er samen van genieten en we zullen rekening moeten houden met elkaar. Houd vooral rekening met je eigen hond en wandel zó dat hij het ontzettend naar z’n zin heeft!

"Ga weg! Ik vind je eng!!" ~/?x=entry:entry181214-194401 2018-12-14T19:44:01+00:00 2018-12-14T19:44:01+00:00

Nu.jpgIn mijn uitlaatroedel wandelt een hond mee, die blaft tegen sommige andere, voor haar onbekende honden. Meestal betreft het hier grote honden. Ze vindt deze honden eng en door tegen ze te blaffen probeert ze hen bij haar uit de buurt te houden. Meestal lukt dat ook prima! Die honden laten haar vaak met rust of ze rent er zelf snel langs. 

Nog vaker blaft ze echter tegen de mensen die ze tegenkomt. Waarschijnlijk heeft ze in haar puppytijd niet de juiste begeleiding gehad tijdens het ontmoeten van andere mensen. Ook nu probeert ze met haar geblaf de dreiging (dat enge menspersoon) af te wenden, maar dat lukt minder goed. De meeste mensen willen namelijk graag laten zien en merken, dat zij helemaal niet eng zijn en bukken zich en proberen haar te aaien. Of ze blijven stilstaan en beginnen geruststellend tegen haar te praten. Helpt dat? Nou, nee. Helemaal niet. Ze blijft blaffen en bij bijna elke volgende persoon blaft ze weer. 

Het is natuurlijk heel goed bedoeld van mensen om deze hond te laten zien dat ze van hen niets te vrezen heeft, maar zo werkt het niet bij haar. Dit hondje is bang voor de benadering door andere, onbekende mensen. Wanneer deze mensen haar dan juist nog meer gaan benaderen (naar haar kijken, tegen haar praten, zich naar haar toebuigen, hun hand naar haar uitsteken) doen ze juist datgene wat ze zo eng vindt. Hiermee ‘bevestigen’ ze de angst die deze hond voor hen heeft en zal haar angst zeker niet verdwijnen, maar eerder toenemen. Ze geeft duidelijk aan, dat ze niet benaderd wil worden en dat wordt compleet genegeerd. Zo’n onbekend mens is dus niet te vertrouwen!

Wat moeten mensen dan wél doen, als ze zo’n angstig blaffende hond tegenkomen? 
Nou, gewoon luisteren en de hond met rust laten! 😃 Níet naar kijken, níet geruststellend toespreken, níet door je knieën gaan om vertrouwen te winnen, níet proberen te aaien en níet een koekje aanbieden.
Laat juist maar zien dat je de hond begrijpt en respecteert. Als je zo’n hond negeert en gewoon doorloopt, ben je veel minder een bedreiging en als iedereen dat nou zou doen, worden andere, onbekende mensen veel minder eng en zal de hond steeds minder de noodzaak voelen om weg te moeten blaffen.

Kwispelen ~/?x=entry:entry181118-162600 2018-11-18T16:26:00+00:00 2018-11-18T16:26:00+00:00

Een kwispelende hond is altijd blij? Nee, het kwispelen van een hond duidt niet altijd op blijheid. Eigenlijk ‘zegt’ een hond nooit alleen maar “ik ben blij!” als hij kwispelt. Het betekent ook niet altijd dat de hond vriendelijk is en met jou in contact wil. Sterker nog: een hond kan bang, onzeker of zelfs agressief zijn als hij kwispelt! Het kwispelen is onderdeel van de hondentaal en daarmee maakt een hond duidelijk hoe hij zich voelt.

Kwispelen is deels aangeboren, maar deels ook aangeleerd door de soortgenoten waarmee ze opgroeiden en socialiseerden. Je kunt dan ook niet stellen dat elke hond op dezelfde manieren kwispelt en dat dat allemaal precies hetzelfde betekent. Dan heb je ook nog honden die van nature hun staart vrij laag hebben hangen - bijna tussen hun achterpoten - zoals veel windhonden. En honden die van nature de staart heel hoog dragen, soms zelf als een krul op de rug en natuurlijk alles daar tussen in. En wat te denken van honden die geen staart of een heel kort krom stukje staart hebben? Daarvan zie je niet of niet goed op welke manier zij kwispelen. Dat bemoeilijkt de communicatie tussen honden en voor ons is het ook niet duidelijk hoe er gekwispeld wordt en moet er nog beter op de rest van de houding van de hond gelet worden om te weten hoe hij zich voelt.

Het staat niet volledig vast wat de betekenis is van de verschillende kwispels, maar na een aantal onderzoeken denken we dat een brede, waaierige, rustige kwispel duidt op vriendelijkheid. Is de kwispel sneller, dan is er meer opwinding bij de hond, wat wij vaak interpreteren als blij. Bij het kijken naar het eigen baasje, kwispelen honden wat sneller en veelal meer naar rechts. Bij het kijken naar een vreemde, kwispelen de meeste honden ook naar rechts, maar minder en rustiger.

Vindt een hond iets spannend, maar is hij niet in paniek dan is de staart laag en kwispelt alleen het uiterste staartpuntje. Hiermee geeft de hond een kalmerend signaal af, hij laat zien dat hij geen confrontatie wil. 

Als de hond het zó spannend vindt dat hij angstig is, zal de staart meestal (indien mogelijk) helemaal tegen de buik aan zitten en dan is er geen kwispel meer te zien. De rug is daarbij meestal ook gekromd.

Een propellor-kwispel kan duiden op hevige opwinding, misschien zelfs met wat onzekerheid. Vaak reageren deze honden vriendelijk naar jou of een andere hond, maar is hun houding wat laag. Zo geven zij ook weer aan, dat zij geen confrontatie willen.

Bij het waarnemen van een kat (of ander ‘prooidier’), gaat de staart vaak omhoog. Bij de ene hond staat de staart stil in de lucht, de ander heeft nog een klein strak kwispeltje (meestal) naar rechts. Deze staarthouding zie je ook vaak wanneer honden elkaar ontmoeten en het niet vertrouwen en zich groot willen maken. Alleen is de kwispel dan meer naar links! Dit duidt op een dreigende, opgewonden of zelfs agressieve houding. Zeker in combinatie met rechtopstaande haren op rug en staart. De hond zou dan kunnen besluiten om aan te vallen.

Een horizontale staart zonder kwispel betekent meestal dat de hond alert is en ergens naar kijkt. Een middelhoge positie van de staart (dus iets onder horizontaal) betekent meestal dat de hond ontspannen is.

Vergis je niet, een hond met een lage(re) of neutrale staart is niet bij voorbaat vriendelijk en aaibaar. Vooral honden met een voorgeschiedenis van mishandeling kunnen ineens toch vanuit angst uitvallen, terwijl hun staart jou iets anders ‘vertelt’.

Veel honden vinden het prima dat je in de buurt bent, maar vinden het onprettig om benaderd en geaaid te worden. Ondanks dat ze een vriendelijke, blije kwispel hebben. Heb je enorme aaibehoefte, vraag dan eerst aan de eigenaar of de hond geaaid mag worden en als dat mag, vraag dan de hond naar jou toe te komen. Maak je eventueel klein door op je hurken te gaan zitten. Uiteraard zijn er ook veel honden die meer dan genoeg vertrouwen hebben in mensen en zich vanzelf lekker - al kwispelend - tegen je aandrukken.

tails.jpg

Hierrrrr komen! ~/?x=entry:entry181118-160248 2018-11-18T16:02:48+00:00 2018-11-18T16:02:48+00:00

Spot (Max).jpgMax! Kom je? 😀 Mahax! 😅 MAHAX! 😬 MAX! 😠 KOM HIER! 😡 HIERR ZEG IK JE! MÁX! *grmbl* 🤬 *zucht…* 😞

Herkenbaar? Wil jouw hond niet makkelijk bij je komen tijdens of aan het eind van de wandeling? Word je er moedeloos van? Heb je het al geprobeerd met lief roepen, de andere kant oplopen, je verstoppen, koekjes laten zien, wegrijden (🙊), hem alvast ergens gegrepen toen het kon en aangelijnd zodat het bij het eind van de wandeling niet hoeft, naar hem toegelopen en hem bij de halsband (tuig/nekvel) gegrepen, etc. maar niets helpt? Sta je daarom wortel te schieten, tot je hond het ein-de-lijk zelf tijd vindt om bij je te komen? Ik kan me voorstellen dat je daar heel erg van baalt en misschien ga je daarom liever niet meer zo vaak naar een losloopgebied toe. Erg jammer, voor zowel jou als je hond.

Maar… hoe krijg je je hond nou wél bij je? Hoe gaat hij wél naar je luisteren? Laat me je eerst uitleggen waar het door zou kunnen komen, dat je hond niet graag bij je wil komen. Veel pups die de wijde wereld in mogen, zijn erg enthousiast en vinden het overal snuffelen en kennismaken/spelen met andere honden zó leuk dat ze een beetje vergeten dat jij er ook nog bent. Als jij dan gaat roepen, luisteren ze niet meteen. In huis en tuin lukt dat prima, maar nu zijn er ineens zoveel afleidingen dat jij kortstondig minder interessant bent. En, als een hond heel druk met iets bezig is, kan hij niet óók nog op jou letten. Hij hoort je in de verte wel, maar zijn afleiding gaat voor. Je roept je hond en nog eens en nog eens… Misschien komt hij dan na 8 x roepen. Je pup leert dan dat hij pas hoeft te komen na 8 x roepen. 
Of je roept je hond meerdere malen, maar hij komt niet en je gaat hem halen. Al dan niet bozig en gefrustreerd (het staat namelijk zo stom tegenover andere hondeneigenaren als jouw hond niet luistert 😉) loop je op je hond af en met wat geworstel of zelfs even achter hem aan gevangen te hebben, pak je hem bij zijn halsband/tuig/nekvel en lijn je hem - al dan niet driftig - aan. 
Of je hond komt na lang aandringen eindelijk bij je en je lijnt hem bozig aan. Tsja, zo is het best een beetje eng voor je hond om aangelijnd te worden.

Het kan ook zijn dat je een heerlijke wandeling maakt met je hond, hij heeft de tijd van z’n leven, snuffelt en/of speelt er lekker op los en wordt dan ineens geroepen en meteen aangelijnd omdat jullie naar huis gaan. Als je dit steeds aan het einde van elke wandeling doet en eigenlijk wilde je hond nog niet naar huis, weet hij op een gegeven moment precies wanneer het tijd is om naar huis te gaan en blijft hij op afstand van je als hij geroepen wordt. Niks aan om bij je te komen, want dat betekent het einde van de pret!

En sommige honden mogen helaas maar heel af en toe loslopen in het bos, omdat daar niet vaker de tijd, zin of gelegenheid voor is. Als ze dan een keer naar het losloopgebied gaan, vinden ze dat zó leuk, dat ze het altijd - hoe lang je ook in het bos hebt gelopen - te vroeg vinden om naar huis te gaan. 
Vaak is het ook een combinatie van bovenstaande redenen. Misschien had je al op de hondenschool of van de buurvrouw of je vriendin met hond of via internet de aan het begin genoemde tips gekregen en uitgevoerd, maar helpt het niets. 😕 Wat moet je dan wél doen?!

❗️Bedenk een nieuw terugkomwoord. Het is van belang dat het een ánder woord of zinnetje is, zodat je hond niet meer de associatie legt met het hierkomwoord waar hij niet naar luisterde, om welke reden dan ook. Het nieuwe terugkomwoord kan van alles zijn, als het maar niet iets is wat je al ergens anders voor gebruikt. Je gaat je hond opnieuw aanleren dat hij bij je moet komen als je hem roept en hij krijgt steevast 3 beloningen als hij luistert. Begin met oefenen in een omgeving (je eigen huis en tuin) zonder afleidingen en eerst wanneer je hond dichtbij je is. Als je het nieuwe woord/zinnetje gebruikt en je hond richt zich naar jou en hij komt bij je, geef je je hond:

1. aandacht (je zegt goed zo en geeft hem een aai in de buurt van de plek waar je hem normaal aanlijnt),
2. iets HEEL lekkers. Gebruik dít lekkers vanaf nu alleen nog maar voor het nieuwe hier komen. Niet je hond lokken met dat lekkers, maar pas tevoorschijn halen als je hond bij je is gekomen,
3. zijn vrijheid terug! Dus niet pakken, niet aanlijnen, maar gewoon weer laten gaan.

Oefen dit meerdere malen per dag en maak het steeds een beetje moeilijker. Maak de afstand ook steeds een beetje groter en oefen het na een poosje ook wanneer jullie niet in dezelfde ruimte zijn. Als dat goed werkt, ga je je hond ook roepen als hij met iets bezig is wat niet al te intensief is. Zorg ervoor dat je altijd succesvol bent! (Dus niet roepen als hij net een leuk spel doet met je kind of als hij aan het eten is…)
Gaat het goed? Dan kun je dit ook gaan toepassen in een losloopgebied. Roep je hond regelmatig op de nieuwe, speciale manier bij je en doe dit vooral op de momenten dat er geen andere honden in de buurt zijn. Geef hem zijn 3 beloningen, in bovenstaande volgorde. Vooral nummer 3 mag je niet vergeten! Je hond leert dan namelijk dat bij jou komen áltijd geweldig is: hij krijgt aandacht, iets HEEL lekkers én hij mag daarna gewoon weer verder gaan en hoeft niet aan de lijn! Na een poosje lukt dit ook, als er meer afleidingen in de buurt zijn. 

❌ Roep je hond NIET als hij heel druk met iets bezig is, dan is het gedoemd om te mislukken. Roep alleen als de kans op succes groot is.

Tegen de tijd dat je weer richting huis wilt gaan, speel je nog een leuk spel samen (werk aan een sterke band met jou als jullie buiten zijn) en vraag je je hond nogmaals om bij je te komen. Je geeft hem aandacht met lieve woorden en waar je normaal aait, kun je nu de halsband of het tuig pakken en je hond aanlijnen. Dan krijgt hij zijn lekkers. De 3e beloning kan nu niet meer, maar als je enthousiast doet tegen je hond zodra hij aangelijnd is, vindt hij dat vaak ook erg leuk.

Zorg ervoor dat je dat aanlijnen elke keer op een andere plek doet. De ene keer bijvoorbeeld 5 minuten voor je bij het einde bent, de andere keer iets eerder of iets later. Wissel het af, zodat hij niet bij een bepaald punt de associatie gaat leggen met aanlijnen. In elk geval niet aanlijnen op de plek waar het voorheen altijd misging, want je hond heeft een goed geheugen. 😉
Je zult gaan merken, dat je hond het leuk gaat vinden om bij je te komen. Wie wil er nou niet élke keer 3 beloningen? Omdat het zo leuk wordt om bij je te komen, is het ook niet meer erg om bij je te komen om aangelijnd te worden.

Denk nu niet dat je dit met een week voor elkaar hebt. Het zal best even duren voordat je hiermee succes hebt. Volhouden, consequent zijn en geduld hebben. Je gaat vanzelf succesjes boeken! Word nooit boos, dat werkt averechts. Als dit niet afdoende werkt, vraag me dan gerust om hulp. Soms ligt de reden dat het aanlijnen niet lukt, dieper dan ik hierboven beschreef. Dat kan ik dan voor je uitzoeken en je gerichtere tips geven om dit gedrag te verbeteren.

Door de wasstraat? ~/?x=entry:entry181118-152814 2018-11-18T15:28:14+00:00 2018-11-18T15:28:14+00:00

Mag ik je vragen om eerst hier even te kijken? Filmpje bij artikel!

Wie een auto heeft, zal deze ook weleens moeten schoonmaken en veel mensen maken dan dankbaar gebruik van een wasstraat. Wie door een wasstraat gaat met zijn auto, weet wat voor herrie dit maakt. Wat nu als je (jonge) hond een keer mee is in de auto, terwijl je door de wasstraat gaat? De kans is heel erg groot, dat hij daarvan enorm zal schrikken! 

Er komt van alles op de auto af, van voor naar achter, bovenop en aan de zijkanten… en met al die verschillende harde geluiden… als je niet begrijpt wat er gebeurt, schrik je je rot! En dat is het nou juist. Een hond weet niet wat de wasstraat ingaan inhoudt en zo kan het gebeuren dat de auto na een wasstraatbeurtje helemaal niet meer leuk is.

Je jonge hond aan allerlei zaken laten wennen is uitstekend en noodzakelijk, maar als je door de wasstraat gaat en hij vindt het eng, kun je niet terug of stoppen. Je kunt dit dus niet stapsgewijs opbouwen. En het kan maar zo zijn, dat je dan een trauma creëert.

Natuurlijk zijn er ook honden die hier hun poot niet voor omdraaien, maar het is beter om het niet uit te proberen als jouw (jonge) hond dit nog niet kent. Het is namelijk best fijn als hij elke keer probleemloos de auto in springt.